Therapeutisch werken met paarden voor kinderen en jongvolwassenen

Vertrouwd raken met het paarden en het leren van basisvaardigheden.

 

Paarden gaan, als je liefdevol met ze omgaat, makkelijk een vriendschap met de mens aan. Door met paarden te werken kunnen kinderen zich identificeren met een wezen dat kracht en ontzag inboezemt, vriendelijk is en bereid is graag te werken. De verzorging van paarden stimuleert de kinderen tot het nemen van verantwoordelijkheid en het kunnen uiten van hun affectie. Paarden bieden een veilige manier aan om hechting aan te gaan vanwege hun onvoorwaardelijke acceptatie.

Amerikaans onderzoek heeft aangetoond dat kinderen met gedragsproblemen veel baat kunnen hebben met de omgang met dieren. Het bleek dat deze kinderen beter met hun emoties (zoals woede, verdriet etc.) overweg konden en zij meer zelfcontrole kregen en voor het eerst verzorgende taken goed aan konden.

 

 

 

Voor wie?

De lessen zijn bedoeld voor jongvolwassenen met een zorgvraag zoals pestgedrag, depressiviteit, angsten, leer- en of motivatieproblemen, anorexia, ADHD, autisme. Het werken met paarden zal voor hun helend werken.

 

Bovendien verbetert het werken met paarden bij kinderen de concentratie, het zelfvertrouwen en helpt bij het overwinnen van faalangst. Kinderen leren de ‘opdringerige’ buitenwereld op een afstand te houden en duidelijk te zijn naar de ander. Ze worden als het ware mondiger gemaakt en communicatief vaardiger.

 

Wat houden de lessen in?

 

Tijdens de lessen zal aandacht worden besteedt aan het verzorgen van en communiceren met de paarden. Door middel van eenvoudige voltige-oefeningen zullen de kinderen leren hun balans te vinden en zelfvertrouwen op te bouwen, grenzen leren stellen en assertiever te worden. Ook zullen de kinderen, zittend zonder zadel, leren het paard te beheersen.